Over Yara

Sporter

Sport maakt een groot onderdeel uit van mijn leven, ik hockey graag en bezoek regelmatig sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Vancouver, Londen en Rio de Janeiro. In 2015 heb ik meegedaan aan Alpe d’HuZes en twee keer de Alpe d’Huez opgefietst. In juni 2016 heb ik, ditmaal al wandelend, de Alpe ‘d Huez getrotseerd om geld in te zamelen voor KWF en in 2019 ben ik de berg weer opgefietst. Ik blijf mij graag ontwikkelen en bezoek regelmatig congressen en seminars via bijvoorbeeld het NIP, NOC*NSF, NLcoach, SportKnowHowXL en Coachlink.

Yara Sportminded

Aanbod:

 • Begeleiding individuele presteerders
  Onderwerpen als motivatie, omgaan met druk en spanning kunnen aan bod komen. Evenals het omgaan met verwachtingen en perfectionisme.
 • Teamsessies voor (sport) teams
  Onderwerpen als communicatie, samenwerking en teamdoelen kunnen aan bod komen.
 • Hiernaast geef ik les aan de Hogeschool Utrecht in het vak Sport Psychology en verzorg ik bij verschillende HBO’s en MBO’s lessen over sportpsychologie. Ook schrijf ik artikelen voor sportzorg.nl zoals ‘Teameffectiviteit verbeteren: hoe wordt 1+1 = 3?’ en ben ik voorzitter van de PR-commissie van de Vereniging Sport Psychologie Nederland.

WOUW Performance Coaching

Naast mijn werkzaamhden voor Yara Sportminded vorm ik samen met Afke van de Wouw de maatschap WOUW Performance Coaching. Wij zijn werkzaam op de KNVB Campus in Zeist, in gebouw #11 waar ook de VAR gevestigd is. Wij zijn in drie domeinen actief: sport, health & business. We verzorgen onder andere:

 • Workshops voor beginnende sport trainers en coaches: de Basisprinces van Trainen. Het creëren van een veilig en ontwikkelingsgericht sportklimaat staat hierin centraal. Over de workshop hebben Kees Wallis en ik, een artikel geschreven in hockeyvisie ‘Training geven is een vak’. De Basisprincipes van Trainen zijn onderdeel van de basisopleiding hockey trainer en hockey coach van HockeyPraktijk.
 • Teamsessies voor sportteams om de samenwerking te verbeteren en optimaal te presteren.
 • Individuele begeleiding van sporters en presteerders om te kunnen laten zien wat zij in zich hebben en hun volle potentieel te benutten.
 • De  2-daagse opleiding ‘WOUW Imagery in revalidatie’. In deze opleiding krijgen de fysiotherapeuten meer informatie over de psychologische aspecten bij blessures en revalidatie en leren ze Imagery en ontspanning succesvol toepassen in hun praktijk.
 • Een inspirerend vitaliteitsprogramma genaamd Boost Your Performance. Werknemers worden in dit programma bewust gemaakt van hun eigen vitaliteit en geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan.

Studie

 • Postacademische Opleiding tot Praktijk Sportpsycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam
 • Master sport- en prestatiepsychologie  aan de Universiteit van Amsterdam
 • Minor sportpsychologie in Malmö (Zweden)
 • Bachelor studie sociale psychologie en arbeids- en organisatie psychologie aan de Universiteit van Utrecht

Stage

Bij het Centre of Excellence van de Football Federation Australia op het Australian Institute of Sport heb ik een handleiding geschreven over talentontwikkeling en een “monitoring tool” ontwikkeld. bij het. Op deze manier kan de ontwikkeling, van de spelers van het onder de 17 voetbalteam, op het mentale vlak worden bijgehouden. Het monitoren van mentale ontwikkeling heb ik in het seizoen 2015/2016 voortgezet bij de A-jeugd van sc Heerenveen door middel van mijn eigen ontwikkelde monitoring tool.